Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΟΝΕΩΝ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013. Απ. Σαμαράς, ψυχολόγος (επικοινωνία)

Συνεχίζουν τα Σεμινάρια της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ, Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, στην Αθήνα στην οδό Πατησίων 31, ΙΕΚ ΞΥΝΗ, 4ος όροφος και Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, ώρα 7μμ, Βαλαωρίτου 9, 2ος όροφος, αίθουσα εκδηλώσεων.
Τα φετινά θέματα:
Στη Θεσσαλονίκη, στις 1 Νοεμβρίου, θα μιλήσει ο κύριος Απόστολος Σαμαράς, ψυχολόγος, με θέμα: 'Επικοινωνία'
Κάθε Πέμπτη στην Αθήνα 6μμ και κάθε Παρασκευή, ώρα 7.00μμ, στη Θεσσαλονίκη Ακαδημία για όλους τους γονείς, όχι μόνο διαζευγμένους. Δωρεάν από ΣΥΓΑΠΑ www.sos-sygapa.eu
Στην Ακαδημία διδάσκουν κλινικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, Γνωστικοί επί της συμπεριφοράς παιδιών, λογοπεδικοί, Σύμβουλοι ψυχικής υγείας, ψυχίατροι, παιδαγωγοί, καθηγητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, νομικοί, Ακαδημαϊκοί και άλλοι ειδικοί πρόληψης, θεραπευτικών κοινοτήτων, κτλ.
Η κάθε συνάντηση είναι διαδραστική και μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι παρευρισκόμενοι με ερωτήσεις ή τοποθετήσεις.
Παρακαλούμε για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με την κυρία Φανή Καμπούρη στο τηλ. 6972821953 και στο Χάρη Κατσιβαρδά, στο τηλέφωνο: 6944938836. Ούτως ή άλλως στα τηλέφωνα του ΣΥΓΑΠΑ: 2310524285 / 2106411977 / 6942989785.
Σε όλους τους συμμετέχοντες χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης.
ΓΟΝΕΑΣ ΣΥΓΑΠΑ: http://goneas.blogspot.gr/
Εδώ και δέκα χρόνια, ο ΣΥΓΑΠΑ ενημερώνει για τις συνέπειες των διαζυγίων στα παιδιά, τη γονεική ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα των διαζευγμένων και των παιδιών τους. Είναι μέλος του ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, μέλος του ελληνικού Εθελοντισμού, μέλος της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας του πατέρα. Συμμετέχει στη Γιορτή του Πατέρα, στην Ονειρούπολη, στη Σχολή Γονέων της ΧΑΝΘ. Συνεργάζεται με τα ΕΛ.ΤΑ, με το Χαμόγελο του Παιδιού, τη Δημοτική βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, με ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, με συλλόγους και φορείς. Διοργανώνει επιστημονικής εκδηλώσεις, Συνέδρια, ημερίδες. Εκδίδει εφημερίδα, βιβλία, περιοδικά. Εχει το Καταφύγιο του Πατέρα, το Διεθνές Παρατηρητήριο για την Αποξένωση και τον Διαμεσολαβητή. Εχει πάνω από 200 δημοσιεύσεις σε ΜΜΕ, παρεμβάσεις σε πολιτικούς, δικαστικούς και κοινωνικούς φορείς. Έχει εθελοντές ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και ειδικούς ψυχικής υγείας.
Πληροφορίες και εγγραφές: Φράγκων 19. Τηλέφωνα: 2310524285.
Το πρόγραμμα θα κοινοποιηθεί άμεσα και περιλαμβάνει συμβουλευτική και βιωματική συμμετοχή σε σεμιναριακό επίπεδο.
Σε όλους τους συμμετέχοντες χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης.
ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.
WWW.SOS-SYGAPA.EU
Ο ΣΥΓΑΠΑ διεκδικεί: Οικογενειακά δικαστήρια, Οικογενειακούς δικαστές, πραγματογνώμονες, κοινωνικές υπηρεσίες, διαμεσολαβητή, συνεπιμέλεια, γονεική ισότητα στο διαζύγιο. STOP PAS - STOP ΨΕΥΔΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Ο ΣΥ.Γ.Α.Π.Α. και το ΙΕΚ Ξυνή σας προσκαλούν κάθε Πέμπτη & Παρασκευή Παρασκευή στις 7μμ μμ στα σεμινάρια της Ακαδημίας Γονέων.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:
• Λειτουργική οικογένεια με υγιή συναισθηματικά και υπεύθυνα παιδιά
• Πως θα μεγαλώσετε ένα παιδί γεμάτο αυτοπεποίθηση
• Πρόληψη και αντιμετώπιση της αρνητικής συμπεριφοράς
• Το βρέφος αντιλαμβάνεται την αγάπη και διακρίνει τον καλό γονέα?
• Πως αντιλαμβάνεται το παιδί τη διάλυση της οικογένειας?
• Ο ρόλος των γονιών στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών. Οι σχέσεις στην οικογένεια
• Μιλώντας για το διαζύγιο στα παιδιά. Βάζοντας στην άκρη τους εγωισμούς
• Άγχος αποχωρισμού και δυσκολίες προσαρμογής: Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης.
• Αγχος επικοινωνίας με εν διαστάσει γονέα
• Τα χαρακτηριστικά της ψυχο-κοινωνικής ανάπτυξης του εφήβου
• Εφηβεία – Βασικοί λόγοι συγκρούσεων και τρόποι αντιμετώπισης (έξοδοι, παρέες, χαρτζιλίκι, ντύσιμο,
ακαταστασία κλπ)
• Η επίδραση της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών στη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών
• Τα παιδιά και το διαδίκτυο
• Σχολικός εκφοβισμός, το θύμα, ο θύτης, οι επιπτώσεις και η αντιμετώπισή του (Bullying)
• Ο ρόλος της μητέρας και του πατέρα στην πρόληψη εξαρτησιογόνων ουσιών
• Πως επικοινωνώ αποτελεσματικά με το παιδί ή/και τον έφηβό μου
• Πώς καλλιεργούμε την υπευθυνότητα στα παιδιά και στους εφήβους
• Ακούσια απουσία του πατέρα
• Ο δάσκαλος, ο καθηγητής αντικαθιστά τον πατέρα/μητέρα? Ο ρόλος του σχολικού επιτρόπου. Κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι στο σχολείο?
• Κακοποίηση παιδιών: ποιες μορφές παίρνει και τι παρεμβάσεις χρειάζονται
• Αποφεύγοντας τη γονική αποξένωση στο Διαζύγιο
• Το σύνδρομο της Στοκχόλμης
• Διαζύγιο και πένθος: Τι να αναμένετε και πώς να τα χειριστείτε
• Πως πρέπει να γίνει διαχείριση της υγείας του παιδιού
• Δικαιώματα και υποχρεώσεις του γονέα που δεν έχει την επιμέλεια του παιδιού στην υγεία. Πρόσβαση σε ιατρικά απόρρητα, νοσοκομείο, γιατρούς, κτλ
• Ιατρικές βεβαιώσεις για δικαστική χρήση
• Λογοθεραπεία, αφωνία (μουγγάδα), υπερκινητικότητα, σύνδρομα asperger, PAS, κτλ παιδιών διαζυγίων
• Ο ελεύθερος χρόνος, οι διακοπές, τα Σαββατοκύριακα παιδιών διαζυγίων και η επαφή με τον γονέα που δεν έχει επιμέλεια (επικοινωνία)
• Αθλητικές ασχολίες. Το παιδί διαζυγίου
• Η τέχνη, η επιστήμη, το σχολείο στα παιδιά διαζυγίων
• Κοινωνικές έρευνες, πραγματογνωμοσύνες
• Ο καλός και ο κακός γονέας φαίνεται στο διαζύγιο. Χωρίζοντας, χωρίζουν τα παιδιά ή οι ενήλικες?
• Ψευδείς κατηγορίες στο διαζύγιο.
• Σεξουαλικά θέματα για τα παιδιά. Πως γίνεται η διαχείριση?
• Τι συμβαίνει στο διαζύγιο-διάσταση?
• Γιατί κατηγορούν συχνά ψευδώς τον πατέρα για σεξουαλική παρενόχληση-κακοποίηση παιδιών διαζυγίων?
• Ο ρόλος του δικηγόρου και του δικαστού.
-Αθλητικές και ψυχαγωγικές δράσεις στα παιδιά
-Αγωγή υγείας και πρώτες βοήθειες
-Θεραπευτική Κοινότητα-ενημέρωση
-Παιδικό βιβλίο και πατρική φροντίδα στο διάβασμα
• Βιβλιογραφία
• Προβολές
https://www.facebook.com/events/161549220701487/

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ντροπή: Γιατί δεν είμαι τόσο κοινωνικός όσο οι άλλοι;

Η ντροπή είναι συνηθέστερα συνυφασμένη με τα μικρά παιδιά. Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε και να θεωρούμε φυσιολογικό τα παιδιά όσο είναι μικρά να είναι ντροπαλά και μετά καθώς...

μεγαλώνουν να αποβάλουν αυτήν την ντροπαλότητα. Το 1998 ο Jerome Kagan ερευνητής από το Χάρβαρντ ισχυρίστηκε ότι η ντροπή έχει μια βιολογική βάση.

Σύμφωνα με το Κagan, τα παιδιά που είναι ντροπαλά έχουν αδέλφια και συνηθίζουν να «κρύβονται» πίσω από τα αδέλφια τους. Αντιθέτως, τα μοναχοπαίδια είναι εξωστρεφή και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικότητας.

Από την έρευνα που έγινε, κάποιοι σχολίασαν “ Oι άνθρωποι γεννιούνται ντροπαλοί ή εξωστρεφείς. Έχω ένα παιδί το οποίο είναι αρκετά εξωστρεφές και έχει έμφυτα αρκετά κοινωνικά χαρακτηριστικά. Κατά τη γνώμη μου, μερικοί άνθρωποι είτε το έχουν είτε δεν το έχουν»

Η ερευνήτρια Judith Blake βρήκε ότι « μπορεί όντως τα μοναχοπαίδια να είναι πιο κοινωνικά και να έχουν πιο πολλούς φίλους από ότι τα παιδιά που προέρχονται από μεγάλες οικογένειες» Βάση αυτών των στοιχείων είναι ευκολο να πούμε ότι τα μοναχοπαίδια είναι κοινωνικά βάση των στερεοτύπων που επικρατούν. Τι συμβαίνει όμως με αυτούς που πιστεύουν ότι η ντροπαλότητα είναι μια ψυχική διαταραχή; Και αν όντως είναι, τότε τι σημαίνει αυτό;

H ντροπή σαν ψυχολογική διαταραχή
O καθηγητής της ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ανέλυσε τις ρίζες της ντροπαλότητας και κατά πόσο αυτές μπορεί να καταταχτούνε σαν ψυχολογικές διαταραχές και ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες. Σύμφωνα με την έρευνα του το 5% του πληθυσμού έχει κοινωνικό άγχος και μάλιστα σε βαθμό που τους εμποδίζει να λειτουργήσουν κανονικά μέσα στη καθημερινότητά τους.

Όταν δεν κοινωνικοποιούμαστε αρκετά με άλλους ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων και των συγγενών μας τότε η ντροπαλότητα μπορεί να αποτελέσει ένα τεράστιο πρόβλημα. Άρθρο από το ΒΒC συγκεκριμένα αναφέρει ότι « η αιφνίδια ντροπή» είναι μια μοντέρνα σύγχρονη διαταραχή και δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα καθώς περνά απαρατήρητη αν και υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες .

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Πώς να νικήσετε την κατάθλιψη!

Τα κριτήρια που διαχωρίζουν την ‘καθημερινή κατάθλιψη’ από την καταθλιπτική διαταραχή είναι η διάρκεια και η ένταση των αρνητικών συναισθημάτων.
Συνήθως, για το άτομο με καταθλιπτική διαταραχή, ένα ευχάριστο γεγονός δεν είναι αρκετό για να αλλάξει και να σταθεροποιήσει την κατάστασή του. Επίσης, στην κατάθλιψη, τις περισσότερες φορές, το άτομο αισθάνεται χειρότερα το πρωί σε σχέση με το βράδυ, ενώ το άτομο με απλά κακή διάθεση συνήθως νιώθει καλύτερα όταν σηκώνονται το πρωί.
Το άτομο που μπορεί να πάθει κατάθλιψη, θεωρεί πως αν κάπου αποτύχει, θα έρθει το τέλος του κόσμου. Αποζητά την αναγνώριση των άλλων, την οποία αν δεν έχει, νιώθει ανάξιο αγάπης. Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από κατάθλιψη, θέλουν να έχουν το έλεγχο των καταστάσεων, έτσι όπως εκείνα προσδιορίζουν την έννοια του ελέγχου. Αν αυτό δε συμβαίνει, πληγώνονται, κλονίζεται ο κόσμος τους, αγχώνονται γιατί νιώθουν ανασφάλεια και γενικά καταβάλλονται από αρνητικά συναισθήματα.
ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΗ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ. ΤΑ 11 «ΜΑΓΙΚΑ» TIPS
1. ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ
Αντικατέστησε τις λέξεις όπως «πρέπει», «θα’ πρεπε», «ποτέ», «κακός», «είμαι υποχρεωμένος» με «πιθανόν», «ίσως», «είναι προτιμότερο», «έχω ανάγκη».

2. ΑΞΙΖΕΙ;;;

Η υπερβολή μπορεί να μας καταστρέψει συναισθηματικά. Απόδωσε στα προβλήματά σου, την θέση και την προσοχή τους αξίζει.
3. ΠΕΣ «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ»
Αυτό που κυρίως κηρύττει η θρησκεία μας, με το οποίο συμφωνώ εγώ και η επιστημονική μου προσέγγιση, είναι η εκτίμηση αυτών που έχουμε (και δεν εννοώ μόνο τα υλικά αγαθά)
Μην ξεχνάς λοιπόν ποτέ, ότι ικανοποίηση νιώθει μόνο εκείνος που εκτιμά αυτά που έχει και δεν σκέφτεται διαρκώς τι του λείπει.
4. ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ…
Ασχολήσου πρώτα με τον εαυτό σου και μετά προσπάθησε να λύσεις τα προβλήματα των άλλων.

5. ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟ ΕΝΝΟΕΙΣ;;

«Ναι» και «Όχι»: Να λες αυτό που εννοείς. Μην καταπιέζεσαι να κάνεις αυτά που ευχαριστούν τους άλλους, βάζοντας τον εαυτό σου πάντα σε δεύτερη μοίρα. Θα μαζεύεις μέσα σου θυμό, που θα ξεσπά με ύπουλους τρόπους στην καθημερινότητά σου.
6. ΜΙΛΑ!!!
Εξέφρασε τα αισθήματα πόνου που μπορεί να σου προκάλεσε η πράξη κάποιου ατόμου πριν μετατραπούν σε θυμό.
7. ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΥ ΜΕΛΑΓΧΟΛΗΣΕΣ…
Μην κατακρίνεις τον εαυτό σου γι’αυτά που νιώθει. Νιώσε ό,τι κι αν νιώθεις. Η μελαγχολία κάποιες φορές είναι μέσα στο πρόγραμμα και συ επιτρέπει να εκτιμάς περισσότερο τις χαρούμενες στιγμές.
8. ΣΥΓΧΩΡΕΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ…
Άφησε πίσω σου τον πόνο που σου προκάλεσαν γεγονότα και άνθρωποι στο παρελθόν. Η συγχώρεση δεν είναι αδυναμία, απλά δεχόμαστε τα πράγματα όπως είναι. Όλοι κάνουμε λάθη και κανείς δεν είναι τέλειος.

9. ΦΤΑΝΕΙ, ΞΕΜΠΕΡΔΕΥΕ!!

Ή τελείωσε το ή άφησέ το. Το να αναλώνεσαι με μια κατάσταση που δείχνει να μην αλλάζει, σου δημιουργεί ψυχική φθορά.

10. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΟΥ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΟΥ

Όταν κολλάς σε αρνητικές σκέψεις εστίασε στο σώμα σου, αλλάξτε τη στάση σου και δοκίμασε την κοιλιακή αναπνοή.

11. ΤΙ ΣΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ;

Διέκοψε το αρνητικό συναίσθημα με μία θετική δραστηριότητα. Σκέψου ποιες δραστηριότητες σου προσφέρουν ικανοποίηση και ένταξέ τες αυστηρά στο καθημερινό (ή έστω εβδομαδιαίο) πρόγραμμά σου.