Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Το Κοινωνικό Κίνημα των Διαζευγμένων


Νίκος Σπιτάλας «Το Κοινωνικό Κίνημα των Διαζευγμένων»
Στα «καυτά» θέματα των διαζευγμένων, των διαζυγίων, των πατεράδων που δεν μπορούν να δουν τα παιδιά τους και των παιδιών διάφορων χωρισμένων παιδιών αναφέρεται το βιβλίο με τίτλο: «Ανθρώπινα Δικαιώματα, Κινήματα & Επαναστάσεις - Το Κοινωνικό Κίνημα των Διαζευγμένων» (φωτογραφία), που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις iWrite. H πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Σπιτάλα θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου 25 Φεβρουαρίου του 2012 στο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας (οδός Βεργίνας 218α.


Στο οπισθόφυλλο της πολύ ενδιαφέρουσας έκδοσης αναφέρονται τα εξής:
«Το διαζύγιο είναι επώδυνο για όλους, πόσο μάλιστα για τα παιδιά. Η διαδικασία –όμως- εφαρμογής του οικογενειακού δικαίου είναι καταστροφική για τον πατέρα.
Σε υπερατλαντικές χώρες, από δεκαετίες πριν, έχουν λύσει εν μέρει τα βασικά προβλήματα όπως: οικογενειακά δικαστήρια, οικογενειακοί δικαστές, πραγματογνώμονες, κοινωνικές υπηρεσίες, γονικό συμβόλαιο διαζυγίου, ελάχιστες διατροφές, διαμεσολάβηση κ.λπ. 

Το βιβλίο διαπραγματεύεται ιστορικά δεδομένα για κινήματα και επαναστάσεις στον τελευταίο αιώνα. Παραλληλίζει το νέο κίνημα των διαζευγμένων με τα υπάρχοντα που άλλαξαν τον κόσμο. Περιλαμβάνει κείμενα από γυναίκες που διεκδίκησαν ισότητα ως φεμινίστριες, αλλά τώρα στηρίζουν τα δικαιώματα των ανδρών. Επίσης, περιλαμβάνει πρωτοπόρους που διεκδίκησαν ανθρώπινα δικαιώματα. Στην Ελλάδα, τα ανθρώπινα δικαιώματα των διαζευγμένων (ανδρών-γυναικών) στηρίζει από το 2004, ο ΣΥΓΑΠΑ».

Πρόκειται για μια εγκυκλοπαιδική ανασκόπηση γεγονότων που ανέτρεψαν κοινωνικές πεποιθήσεις τον τελευταίο αιώνα με τους ηγέτες τους και κείμενα που αφορούν στα διαζύγια ή/και στις στις σχέσεις των φύλων που προέρχονται από γυναίκες - πρωτοφεμινίστριες αλλά και έγκριτους νομικούς και ψυχολόγους-ψυχιάτρους. Στη σημερινή εποχή, τα κινήματα απέκτησαν σημασία και δύναμη. Οι αδικημένες ομάδες πολιτών-ανθρώπων για τους οποίους το Κράτος δεν έδινε σημασία και οι οποίες διεκδικούσαν δικαιώματα, τώρα βρίσκονται στο προσκήνιο και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα δύο εκατομμύρια ανδρών-γυναικών και το ένα εκατομμύριο παιδιών διαζυγίων μπορούν πλέον να διεκδικήσουν ανθρώπινα δικαιώματα και όπως άλλες ομάδες, τις τελευταίες δεκαετίες, να αντιμετωπίζονται ισότιμα.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα... 

Ο Νίκος Σπιτάλας κατάγεται από προσφυγική οικογένεια της Αδριανούπιολης και έχει τρία παιδιά. Σπούδασε στη Γαλλία: Αρχιτεκτονική, Πολεοδομία, Χωροταξία και Πληροφορική. Απέκτησε μεταπτυχιακό στην Οικονομία και στην Ανάπτυξη- Περιβάλλον. Είναι κάτοχος Διδακτορικού στην Αστική Γεωγραφία. Έχει εκλεγεί Προϊστάμενος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου Δράμας κι εργάζεται ως καθηγητής από το 1997.
Μάχεται για τα δικαιώματα των διαζευγμένων και κυρίως για αυτά των παιδιών των διαζυγίων. Γι’ αυτό το λόγο δημιούργησε διεθνές κίνημα (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κίνημα) για την ισότητα, την οικογένεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Επιπλέον, αποτελεί μέλος του ΤΕΕ και του Δ.Σ του συλλόγου μονίμων καθηγητών του ΤΕΙ Καβάλας.
Μεταξύ άλλων, είναι ο ιδρυτής και ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της Γαλλίας ODYSEE (1985-1991), του «Ελληνογαλλικού Διεπιστημονικού Συλλόγου» (1991-1999), του συλλόγου συμβασιούχων καθηγητών πανεπιστημίου, του «Δικτύου Αλεξανδρουπολιτών» και του ΣΥΓΑΠΑ.
Τέλος, υπήρξε ιδρυτής του «Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κινήματος» και συντονιστής του Παγκόσμιου κινήματος για τα δικαιώματα του πατέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου