Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Πώς να νικήσετε την κατάθλιψη!

Τα κριτήρια που διαχωρίζουν την ‘καθημερινή κατάθλιψη’ από την καταθλιπτική διαταραχή είναι η διάρκεια και η ένταση των αρνητικών συναισθημάτων.
Συνήθως, για το άτομο με καταθλιπτική διαταραχή, ένα ευχάριστο γεγονός δεν είναι αρκετό για να αλλάξει και να σταθεροποιήσει την κατάστασή του. Επίσης, στην κατάθλιψη, τις περισσότερες φορές, το άτομο αισθάνεται χειρότερα το πρωί σε σχέση με το βράδυ, ενώ το άτομο με απλά κακή διάθεση συνήθως νιώθει καλύτερα όταν σηκώνονται το πρωί.
Το άτομο που μπορεί να πάθει κατάθλιψη, θεωρεί πως αν κάπου αποτύχει, θα έρθει το τέλος του κόσμου. Αποζητά την αναγνώριση των άλλων, την οποία αν δεν έχει, νιώθει ανάξιο αγάπης. Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από κατάθλιψη, θέλουν να έχουν το έλεγχο των καταστάσεων, έτσι όπως εκείνα προσδιορίζουν την έννοια του ελέγχου. Αν αυτό δε συμβαίνει, πληγώνονται, κλονίζεται ο κόσμος τους, αγχώνονται γιατί νιώθουν ανασφάλεια και γενικά καταβάλλονται από αρνητικά συναισθήματα.
ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΗ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ. ΤΑ 11 «ΜΑΓΙΚΑ» TIPS
1. ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ
Αντικατέστησε τις λέξεις όπως «πρέπει», «θα’ πρεπε», «ποτέ», «κακός», «είμαι υποχρεωμένος» με «πιθανόν», «ίσως», «είναι προτιμότερο», «έχω ανάγκη».

2. ΑΞΙΖΕΙ;;;

Η υπερβολή μπορεί να μας καταστρέψει συναισθηματικά. Απόδωσε στα προβλήματά σου, την θέση και την προσοχή τους αξίζει.
3. ΠΕΣ «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ»
Αυτό που κυρίως κηρύττει η θρησκεία μας, με το οποίο συμφωνώ εγώ και η επιστημονική μου προσέγγιση, είναι η εκτίμηση αυτών που έχουμε (και δεν εννοώ μόνο τα υλικά αγαθά)
Μην ξεχνάς λοιπόν ποτέ, ότι ικανοποίηση νιώθει μόνο εκείνος που εκτιμά αυτά που έχει και δεν σκέφτεται διαρκώς τι του λείπει.
4. ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ…
Ασχολήσου πρώτα με τον εαυτό σου και μετά προσπάθησε να λύσεις τα προβλήματα των άλλων.

5. ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟ ΕΝΝΟΕΙΣ;;

«Ναι» και «Όχι»: Να λες αυτό που εννοείς. Μην καταπιέζεσαι να κάνεις αυτά που ευχαριστούν τους άλλους, βάζοντας τον εαυτό σου πάντα σε δεύτερη μοίρα. Θα μαζεύεις μέσα σου θυμό, που θα ξεσπά με ύπουλους τρόπους στην καθημερινότητά σου.
6. ΜΙΛΑ!!!
Εξέφρασε τα αισθήματα πόνου που μπορεί να σου προκάλεσε η πράξη κάποιου ατόμου πριν μετατραπούν σε θυμό.
7. ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΥ ΜΕΛΑΓΧΟΛΗΣΕΣ…
Μην κατακρίνεις τον εαυτό σου γι’αυτά που νιώθει. Νιώσε ό,τι κι αν νιώθεις. Η μελαγχολία κάποιες φορές είναι μέσα στο πρόγραμμα και συ επιτρέπει να εκτιμάς περισσότερο τις χαρούμενες στιγμές.
8. ΣΥΓΧΩΡΕΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ…
Άφησε πίσω σου τον πόνο που σου προκάλεσαν γεγονότα και άνθρωποι στο παρελθόν. Η συγχώρεση δεν είναι αδυναμία, απλά δεχόμαστε τα πράγματα όπως είναι. Όλοι κάνουμε λάθη και κανείς δεν είναι τέλειος.

9. ΦΤΑΝΕΙ, ΞΕΜΠΕΡΔΕΥΕ!!

Ή τελείωσε το ή άφησέ το. Το να αναλώνεσαι με μια κατάσταση που δείχνει να μην αλλάζει, σου δημιουργεί ψυχική φθορά.

10. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΟΥ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΟΥ

Όταν κολλάς σε αρνητικές σκέψεις εστίασε στο σώμα σου, αλλάξτε τη στάση σου και δοκίμασε την κοιλιακή αναπνοή.

11. ΤΙ ΣΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ;

Διέκοψε το αρνητικό συναίσθημα με μία θετική δραστηριότητα. Σκέψου ποιες δραστηριότητες σου προσφέρουν ικανοποίηση και ένταξέ τες αυστηρά στο καθημερινό (ή έστω εβδομαδιαίο) πρόγραμμά σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου