Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022
ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΓΟΝΕΙΣ – ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
www.sos-sygapa.eu
Φράγκων 19 Θεσσαλονίκη - τηλ. 2310524285 / 6942989785
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΑΝΔΡΕΙΑΣ
Στον αστυνομικό και συγγραφέα Γεώργιο-Τηλέμαχο Βραχνή
Την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022, ώρα 21.00 (9μμ), στο ξενοδοχείο Μαρίνα (Ομόνοια), θα πραγματοποιηθεί τελετή απονομής Βραβείου στον εξαίρετο άνθρωπο και αστυνομικό, ο οποίος με τις πράξεις του απέδειξε αφοσίωση στην Πατρίδα και στην υπηρεσία του σε ολόκληρη τη διάρκεια της πανδημίας. Έδωσε τη γνώμη του με σοβαρό, υπεύθυνο και συγκεκριμένο τρόπο για τον τρόπο διαχείρισης αλλά και στήριξε τους απολυμένους υγειονομικούς, πράγμα που λίγοι άνθρωποι τόλμησαν, δίχως να υπολογίσει προσωπικά συμφέροντα αλλά πρόβαλε το συνολικό κοινωνικό συμφέρον.
Ως γνωστόν, ο ΣΥΓΑΠΑ βράβευσε λίγα άτομα στην διάρκεια της δράσης του από το έτος 2000, όταν πρόβαλε θέματα ισότητας, δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτά τα άτομα ήταν: ο καθηγητής και ιδρυτής της γονεικής ισότητας, Νίκος Σπιτάλας, ο τραγουδιστής Ζαφείρης Μελάς και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κολάτος για τις υπηρεσίες τους ως πατέρες και οι ακτιβιστές Lise Bilodeau (Canada), Philippe Troncin (France) για τις κοινωνικές υπηρεσίες τους υπέρ μη κυβερνητικών οργανώσεων μπαμπάδων.
Η παρουσίαση ανδρών που προσφέρουν έργο στην κοινωνία θα συνεχιστεί με αξιοπρέπεια.
ΓΟΝΕΑΣ ΣΥΓΑΠΑ: http://goneas.blogspot.gr/
Εδώ και είκοσι χρόνια, ο ΣΥΓΑΠΑ ενημερώνει για τις συνέπειες των διαζυγίων στα παιδιά, τη γονεική ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα των διαζευγμένων και των παιδιών τους. Είναι μέλος του ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, μέλος του ελληνικού Εθελοντισμού, μέλος της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας του πατέρα. Συμμετέχει στη Γιορτή του Πατέρα, στην Ονειρούπολη, στη Σχολή Γονέων της ΧΑΝΘ. Συνεργάζεται με τα ΕΛ.ΤΑ, με το Χαμόγελο του Παιδιού, τη Δημοτική βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, με ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, με συλλόγους και φορείς. Διοργανώνει επιστημονικής εκδηλώσεις, Συνέδρια, ημερίδες. Εκδίδει εφημερίδα, βιβλία, περιοδικά. Εχει το Καταφύγιο του Πατέρα, το Διεθνές Παρατηρητήριο για την Αποξένωση και τον Διαμεσολαβητή. Εχει πάνω από 200 δημοσιεύσεις σε ΜΜΕ, παρεμβάσεις σε πολιτικούς, δικαστικούς και κοινωνικούς φορείς. Έχει εθελοντές ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και ειδικούς ψυχικής υγείας.
Πληροφορίες και εγγραφές: Φράγκων 19. Τηλέφωνα: 2310524285.
Το πρόγραμμα θα κοινοποιηθεί άμεσα και περιλαμβάνει συμβουλευτική και βιωματική συμμετοχή σε σεμιναριακό επίπεδο.
Σε όλους τους συμμετέχοντες χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης.
ΣΥ.Γ.Α.Π.Α. WWW.SOS-SYGAPA.EU
Ο ΣΥΓΑΠΑ διεκδικεί: Οικογενειακά δικαστήρια, Οικογενειακούς δικαστές, πραγματογνώμονες, κοινωνικές υπηρεσίες, διαμεσολαβητή, συνεπιμέλεια, γονεική ισότητα στο διαζύγιο. STOP PAS - STOP ΨΕΥΔΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Υπενθυμίζουμε τα βιβλία του καθηγητού Νίκου Σπιτάλα με εξαίρετες κριτικές:
Ο καθηγητής και πρώην Πρύτανης του ΕΜΠ, N. Μαρκάτος, γράφει:
‘ Το βιβλίο παρουσιάζει τα πολύ σοβαρά θέματα που προκύπτουν από τα διαζύγια, όπως τα προβλήματα των πατεράδων που δεν μπορούν να δουν τα παιδιά τους, το φαινόμενο της αποξένωσης των παιδιών των χωρισμένων γονέων, την απαράδεκτη στη χώρα μας εφαρμογή του οικογενειακού δικαίου, που είναι κυριολεκτικά καταστροφική για τον πατέρα και άλλα.
Το βιβλίο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον αλλά και πρακτικά χρήσιμο, όπως θα φανεί από την παρακάτω σύντομη ανάλυση. Ο συγγραφεύς έχει αφιερώσει πολλά χρόνια μελετώντας το θέμα του και αυτό γίνεται φανερό από τον θησαυρό των πληροφοριών που παραθέτει. Έχει επίσης ιδρύσει το κίνημα των πατεράδων ΣΥΓΑΠΑ στη χώρα μας από το 2004 με ποικίλες εκδηλώσεις. Το βιβλίο αυτό έρχεται λοιπόν σαν επιστέγασμα γνώσεων, εμπειρίας και αγώνων.
Η γνωστή συγγραφέας, ψυχολόγος και φεμινίστρια, Λιάνα Καλλιέρου, γράφει:
‘Το βιβλίο του Νίκου Σπιτάλα, καλύπτει ένα χώρο που ως τώρα κανείς δεν είχε αναλύσει τόσο διεισδυτικά και τόσο εμπεριστατωμένα. Το αξιοσημείωτο επίσης σε αυτό το βιβλίο, είναι η τεκμηρίωση των θεωριών με γλαφυρά παραδείγματα που δημιουργούν ολοζώντανες εικόνες..
Αυτό που εκτιμώ σε αυτό το βιβλίο, είναι ότι όχι μόνο κινητοποιεί το μυαλό και την ψυχή, αλλά και βοηθάει τον αναγνώστη να παρατηρεί φαινόμενα και γεγονότα, τα οποία μέσα στη δίνη κάποιων ψυχικών συγκρούσεων της ζωής, δεν θα τα παρατηρούσε ποτέ.. Το κοινωνικό στερεότυπο θέλει τον άντρα «δυνατό». Γι αυτό οι άντρες δυσκολεύονται να κοινοποιήσουν τη δική τους κακοποίηση από τις γυναίκες τους..
Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια και το ξέρει καλά αυτό ο Νίκος ο Σπιτάλας, γι αυτό και παραθέτει μια έρευνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που παρουσιάζει ανατριχιαστικά στοιχεία για τα παιδιά που ζουν σε μονογαμική οικογένεια και χωρίς την παρουσία και την επιμέλεια και των δύο γονιών. Εύχομαι λοιπόν διαβάζοντάς το και μελετώντας το, κάθε ένας από μας , με την επιρροή που πιθανόν διαθέτει, ατομικά η και ομαδικά μέσω του ΣΥΓΑΠΑ, να μπορέσει να βάλει το «λιθαράκι » του, επηρεάζοντας ή νουθετώντας τους κοινωνικούς ταγούς της χώρας μας, για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο μέλλον στη ζωή των παιδιών και ασφαλώς και των γονιών.’
Αυτό που εκτιμώ σε αυτό το βιβλίο, είναι ότι όχι μόνο κινητοποιεί το μυαλό και την ψυχή, αλλά και βοηθάει τον αναγνώστη να παρατηρεί φαινόμενα και γεγονότα, τα οποία μέσα στη δίνη κάποιων ψυχικών συγκρούσεων της ζωής, δεν θα τα παρατηρούσε ποτέ.
Τα πέντε πιο ουσιαστικά σημεία του βιβλίου κατά την γνώμη μου, είναι:
• Η βεβήλωση της ιερότητας του γάμου και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις και των δύο συζύγων.
• Το τραύμα των παιδιών του διαζυγίου που στο όνομα της αγάπης και της κτητικότητας, κατακρεουργείται η αξιοπρέπεια τους και η προσωπικότητα τους, με σοβαρά και τραγικά αποτελέσματα για την υπόλοιπη ζωή τους.
• Την επιπόλαια και κακή ερμηνεία της ουσίας του φεμινιστικού κινήματος, τόσο από τους άντρες όσο και από τις γυναίκες.
• Οι φορείς και οι οργανώσεις που προβάλουν τη βία των αντρών έναντι των γυναικών και αποσιωπούν τη βία των γυναικών έναντι των αντρών.
• Η ακαμψία της δικαστικής εξουσίας και των κρατικών και κοινωνικών λειτουργών.
Το αξιοσημείωτο επίσης σε αυτό το βιβλίο, είναι η τεκμηρίωση των θεωριών με γλαφυρά παραδείγματα που δημιουργούν ολοζώντανες εικόνες.
Μέσα από αυτό, εμφανίζεται ανάγλυφα, ότι η οικογένεια είναι το κύτταρο της κοινωνίας. Μέσα από αυτήν, εξασφαλίζεται η διαιώνιση των ανθρώπων, η φροντίδα των παιδιών και η ηθική και κοινωνική διαπαιδαγώγηση τους.
Ο Νίκος αναφέρεται στην εξέλιξη της οικογένειας και αναλύει τις ιστορικές αλλαγές που επέφεραν η βιομηχανική επανάσταση, οι πόλεμοι και το σύγχρονο φεμινιστικό κίνημα.
Όσο τα διαζύγια αυξάνονται, τόσο αυξάνονται και τα προβλήματα. Στις περιπτώσεις αυτές το τραγικό είναι ότι οι σύζυγοι ξεχνούν ότι τα παιδιά τους έχουν αισθήματα, οξύνοια, ευαισθησία, οξυδέρκεια, ανάγκη σωστής και ποιοτικής επικοινωνίας και ανάγκη για αίσθημα ασφάλειας.
Όπως επισημαίνεται στο βιβλίο αυτό, σύμφωνα με μια πρόσφατη διεθνή μελέτη για την οικογενειακή βία, η σοβαρής μορφής βία ανάμεσα στα ζευγάρια κατά 55% ήταν αμοιβαία. Όμως 16% προερχόταν μόνο από τους άντρες και 29% μόνο από τις γυναίκες.
Το κοινωνικό στερεότυπο θέλει τον άντρα «δυνατό». Γι αυτό οι άντρες δυσκολεύονται να κοινοποιήσουν τη δική τους κακοποίηση από τις γυναίκες τους. Από την άλλη, ο βίαιος άντρας προβάλλει ένα αρνητικό πρόσωπο που επηρεάζει το παιδί και διευκολύνει την μάνα να τον αποξενώσει από τον πατέρα.
Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια και το ξέρει καλά αυτό ο Νίκος ο Σπιτάλας, γι αυτό και παραθέτει μια έρευνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που παρουσιάζει ανατριχιαστικά στοιχεία για τα παιδιά που ζουν σε μονογαμική οικογένεια και χωρίς την παρουσία και την επιμέλεια και των δύο γονιών.
Τα παιδιά που προέρχονται από τέτοιες οικογένειες, εναι:
90% παιδιά άστεγα και φυγάδες.
85% με προβλήματα συμπεριφοράς.
85% από όλους τους νέους φυλακισμένους.
80% βιαστές με σοβαρά παιδικά τραύματα.
75% των εφήβων ασθενών σε κέντρα αποκατάστασης ναρκομανών.
71% των εκδιωχθέντων από τα λύκεια.
71% των ανηλίκων μητέρων.
70% των εφήβων που μπήκαν υπό επιτήρηση από το κράτος-δικαστήριο.
63% αυτοχείρων-αυτοκτονιών των νέων.
Επίσης αναφέρονται 163.000 απαγωγές από χωρισμένο γονέα, οι οποίες αποδίδονται στην έλλειψη εμπιστοσύνης των γονέων απέναντι στο δικαστικό σύστημα.
Λένε ότι για μια σχέση χρειάζονται δύο. Και ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός γονιός, είναι οι δύο γονείς, όπως γράφει και ο Νίκος.
Γι αυτός σαν πρόεδρος του Σωματείου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια και για την απέραντη αγάπη και αφοσίωση που επιδεικνύέι για να υπάρξουν ευτυχισμένα παιδιά, εργάζεται εντατικά για την ευόδωση των σκοπών αυτών.
Σκοποί του Σωματείου αυτού είναι:
• Η ανάδειξη των προβλημάτων σχετικά με την ισότητα των δύο φύλων. Οι άντρες και οι γυναίκες εξισώθηκαν στην εργασία, στην μισθοδοσία, στην μόρφωση, αλλά δεν έμαθαν τον σεβασμό που οφείλουν στο παιδί τους και πώς πρέπει να το προφυλάσσουν από τα προσωπικά τους προβλήματα και βιώματα.
• Έρευνα και εμβάθυνση σε θέματα οικογενειακού δικαίου και βελτίωση της κατάστασης επικοινωνίας των διαλελυμένων οικογενειών. Δημιουργία φορέα στήριξης και διαμεσολάβησης για την ειρηνική συνύπαρξη ή και διάσταση του ζευγαριού.
• Προβολή του δικαιώματος του κάθε άντρα τόσο στην κοινωνική, όσο και στην οικογενειακή σχέση, πριν ή μετά τον γάμο.
• Θεσμικό πλαίσιο για την νομική, συνταγματική προστασία και οικονομική εκμετάλλευση των διαζευγμένων αντρών.
Δεν θα ήθελα να μακρυγορήσω για να σας αφήσω να διαβάσετε το ωραίο αυτό βιβλίο και να διαμορφώσετε γνώμη ανεπηρέαστα, ούτως ώστε η αποφαση σας να ενεργοποιηθείτε προς την κατεύθυνση της υποστήριξης των ηθικών αξιών και αρχών της πατρίδας μας και της οικογένειας που υποστηρίζει με πάθος ο Νίκος Σπιτάλας, να είναι βέβαια εθελοντική αλλά και δυναμική.
Ο ιατρός Ευάγγελος Βασιλείου, γράφει:
‘Αν το παιδί βρεθεί αντιμέτωπο με ένα νοσηρό, καταπιεστικό ή αυταρχικό οικογενειακό ή σχολικό περιβάλλον, του ανοίγονται δύο δρόμοι αδιέξοδοι: Η να υποταχθεί ή να αντιδράσει. Και στη μεν πρώτη περίπτωση μπαίνει μέσα του το σπέρμα του υποτακτικού ή του ραγιά ενώ στη δεύτερη του αναρχικού, του μηδενιστή ή του επαναστάτη χωρίς αιτία.
Το παιδί πρέπει να’ναι περήφανο για το γονιό του και ο γονιός περήφανος για το παιδί του.
Όλα τα παραπάνω γίνονται θρύψαλα και συντρίμμια σ΄ένα διαζύγιο και όσο το διαζύγιο είναι πιο άγριο και πολεμικό, τόσο περισσότερο τα θραύσματα του θα τραυματίσουν την ψυχική και κοινωνική υγεία του παιδιού.
Αξίζουν συγχαρητήρια στον Πρόεδρο του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥΓΑΠΑ) κύριο Νίκο Σπιτάλα που μέσα από τη συλλογή και δημοσίευση κειμένων και ιδίως αυτά των παιδιών των διαζυγίων, στο παρόν βιβλίο, μεταφέρει τον παλμό του προβλήματος με όλες τις πτυχές του και θα είναι ευχής έργον ν’αποτελέσει τη πυξίδα επίλυσης του προβλήματος, ευαισθητοποιώντας όλους τους εμπλεκόμενους για το καλό κυρίως των παιδιών αλλά και των γονέων που τις περισσότερες φορές άθελά τους στερούνται του ιερού δικαιώματος να βλέπουν και να συμπαρίστανται στα παιδιά τους.’.
Η συγγραφέας-δημοσιογράφος, Βένη Παπαδημητρίου, γράφει:
‘Στα «καυτά» θέματα των διαζευγμένων, των διαζυγίων, των πατεράδων που δεν μπορούν να δουν τα παιδιά τους και των παιδιών διάφορων χωρισμένων παιδιών αναφέρεται το βιβλίο.
«Το διαζύγιο είναι επώδυνο για όλους, πόσο μάλιστα για τα παιδιά. Η διαδικασία –όμως- εφαρμογής του οικογενειακού δικαίου είναι καταστροφική για τον πατέρα.
Σε υπερατλαντικές χώρες, από δεκαετίες πριν, έχουν λύσει εν μέρει τα βασικά προβλήματα όπως: οικογενειακά δικαστήρια, οικογενειακοί δικαστές, πραγματογνώμονες, κοινωνικές υπηρεσίες, γονικό συμβόλαιο διαζυγίου, ελάχιστες διατροφές, διαμεσολάβηση κ.λπ.
Όμως, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οικονομικά συμφέροντα, η άνιση αντιμετώπιση του άνδρα, οι κοινωνικές ανισότητες, η θηλυκοποίηση των δικαστηρίων, η εμπορευματοποίηση της γυναίκας, τα απομεινάρια του φεμινισμού και το παγκόσμιο σύστημα θυματοποίησης της γυναίκας, οδήγησαν σε ένα κύμα παγκόσμιας αγανάκτησης που στη χώρα μας, έχει αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά. Τελευταία, αναδεικνύεται πρόβλημα στη συνοχή του Κράτους και το έλλειμμα Παδείας, κουλτούρας, πολιτισμού αναδεικνύεται σε όλα τα επίπεδα.’
Οι εκδόσεις iwrite, γράφουν:
‘ Οι εξουσίες (νομοθετική, δικαστική, θρησκευτική, πολιτική) δεν έχουν πυγμή για ν’ αλλάξουν τις βασικές δομές, συνεπώς, μόνο ένα κίνημα ζωντανό μπορεί ν΄ ανατρέψει την τελματώδη κατάσταση.
Ο Νίκος Σπιτάλας κατάγεται από προσφυγική οικογένεια της Αδριανούπολης και έχει τρία παιδιά. Σπούδασε στη Γαλλία: Αρχιτεκτονική, Πολεοδομία, Χωροταξία, Πληροφορική με μεταπτυχιακό στην οικονομία & ανάπτυξη και διδακτορικό στην αστική γεωγραφία.. Είναι ιδρυτής 5 Συλλόγων, με διακρίσεις και εμφανίζεται σε δύο εγκυκλοπαίδειες. Ιδρυτής του «Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κινήματος» και συντονιστής του Παγκόσμιου κινήματος για τα δικαιώματα του πατέρα.’.
Αλλά σχετικά βιβλία του συγγραφέα: ‘Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το Κοινωνικό Κίνημα των Διαζευγμένων’. ‘Οδύσσειες Διαζυγίων’, ‘Οι δικαστικές περιπέτειες ενός πατέρα’, ‘Οι ψευδείς κατηγορίες στο Διαζύγιο’.
http://sygapadramas.blogspot.com/2012/04/blog-post.html
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου