Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Γονική-Πατρική άδεια και στον Πατέρα

Videos από το Ευρωκοινοβούλιο:
http://www.greens-efa-service.org/webtv/index.html#
http://www.greens-efa-service.org/webtv/index.html#

Με αφορμη δικαστικες αποφασεις για αδεια ανατροφης τεκνου και στον πατερα.
Ισχυει οτι στη μητερα Δημοσιο Υπαλληλο χορηγειται χωρις την προυποθεση εργασιακης απασχολησης του συζυγου της, αντιθετα προκειμενου να χορηγηθει στον πατερα Δημοσιο Υπαλληλο, προυποτιθεται η εργασιακη απασχοληση της συζυγου.
Στη πραξη σημαινει οτι πχ μητερα ΔΥ με συζυγο μη εργαζομενο, πχ εισοδηματια, λαμβανει κανονικα την 9μηνη αδεια ανατροφης με αποδοχες ενω, σε πατερα ΔΥ με την ανεργη συζυγο του να αναζητα εργασια η σπουδαζει, δεν του χορηγειται.
Περαν αυτης της ανισης μεταχειρισης του πατερα λογω φυλου, υπαρχει και διακριτικη και ανιση μεταχειριση και στο τεκνο, μιας και το τεκνο της α' περιπτωσης εχει κατα την ανατροφη του και τους 2 γονεις σε αντιθεση με το τεκνο της β' περιπτωσης, οπου θα πρεπει ο πατερας, εαν επιθυμει να λαβει την αδεια ανατροφης & εαν αυτη του χορηγηθει, προκειμενου να συμμετασχει στην ανατροφη του τεκνου του, τοτε αυτη θα ειναι ανευ αποδοχων.
Οι συνεπειες της ανισης μεταχειρισης επεκτεινονται και στη συζυγο του που σπουδαζει και ειναι υποχρεωμενη να διακοψει η να αναστειλει τις σπουδες της, προκειμενου να αναθρεψει τοι τεκνο τους , περιοριζοντας της ετσι και το δικαιωμα στην μορφωση και την αποκτηση επαγγελματικων εφοδιων.
Άδεια μετ' αποδοχών και για τον πατέρα

http://pateras-pateras.blogspot.com/



Άδεια μετ' αποδοχών και για τον πατέρα

Με γνώμονα την ισότητα των δύο φύλων, που κατοχυρώνεται τόσο Συνταγματικά όσο και από κοινοτικές οδηγίες, δικαστήριο έκρινε πως και ο άνδρας δικαιούται άδεια μετ' αποδοχών για την ανατροφή του παιδιού του, ενώ σε περίπτωση που δεν του δοθεί, μπορεί να αξιώσει και αποζημίωση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του 'Εθνους, δικαστήριο αναγνώρισε το δικαίωμα ενός δημοσίου υπαλλήλου, να εισπράξει ως αποζημίωση ποσό 10.332 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους μίας πενταετίας επειδή η υπηρεσία όπου εργαζόταν, αρνήθηκε να του χορηγήσει άδεια ανατροφής εννέα μηνών που ζητούσε.

Το δικαστήριο δέχτηκε ότι με βάση το διεθνές δίκαιο κατοχυρώνεται το δικαίωμα των ανδρών να κάνουν χρήση της άδειας ανατροφής υπό διάφορες προϋποθέσεις που προσδιορίζονται νομοθετικά.

Σημειώνεται πάντως, πως η άδεια αυτή δεν μπορεί να χορηγείται άνευ αποδοχών, καθώς έτσι θεμελιώνονται παράνομη παράλειψη και δικαίωμα αποζημίωσης.

Ακόμη, ο άνδρας μπορεί να ζητήσει αποζημίωση εφόσον αποδείξει ότι με την άρνηση χορήγησης άδειας ανατροφής υπέστη και άλλου είδους ζημία, όπως για παράδειγμα πρόσθετες δαπάνες για τη φροντίδα του παιδιού του.

Διαβάστε τη συνέχεια που έχει ενδιαφέρον και δέστε το βίντεο:

Με αφορμη δικαστικες αποφασεις για αδεια ανατροφης τεκνου και στον πατερα (από Μιχάλη Πάκα):

Ισχυει οτι στη μητερα Δημοσιο Υπαλληλο χορηγειται χωρις την προυποθεση εργασιακης απασχολησης του συζυγου της, ενω αντιθετα στον πατερα Δημοσιο Υπαλληλο προυποτιθεται η εργασιακη απασχοληση της συζυγου.

Στη πραξη σημαινει οτι πχ μητερα ΔΥ με συζυγο μη εργαζομενο, πχ εισοδηματια, λαμβανει κανονικα την 9μηνη αδεια ανατροφης με αποδοχες ενω, σε πατερα ΔΥ με την ανεργη συζυγο του να αναζητα καθημερινα εργασια η επιθυμει να σπουδασει, δεν του χορηγειται.

Περαν αυτης της ανισης μεταχειρισης του πατερα λογω φυλου, υπαρχει και διακριτικη και ανιση μεταχειριση και στο τεκνο, μιας και το τεκνο της α' περιπτωσης εχει κατα την ανατροφη του και τους 2 γονεις σε αντιθεση με το τεκνο της β' περιπτωσης, οπου θα πρεπει ο πατερας, εαν επιθυμει & εαν του χορηγηθει να λαβει την αδεια ανατροφης που θα ειναι ανευ αποδοχων.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ οτι ο ΣΥΓΑΠΑ συμμετείχε στην προσπαθεια των 'πρασίνων' στο Ευρωκοινοβούλιο, στις 27 Ιουνίου 2011 όπου υπογράφηκε πρωτόκολλο για την γονεική ισότητα.
Δέστε:

Τροπολογία 50 – Άδεια πατρότητας, Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη
Άρθρο 1 – σημείο 1 α (νέο), Οδηγία 92/85/ΕΟΚ. Αιτιολογική σκέψη 8α (νέα)
Τροποποίηση της οδηγίας 92/85/ΕΟΚ του Συμβουλίου σχετικά με την εφαρμογή μέτρων που αποβλέπουν στη βελτίωση της υγείας και της ασφάλειας κατά την εργασία των εγκύων, λεχώνων και γαλουχουσών εργαζομένων – A7-0032/2010
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A7-2010-0032+0+DOC+XML+V0//EL#title1 

Τροπολογία
1α. Παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο 8α:
“Άρθρο 8α
Άδεια πατρότητας
1. Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι των οποίων ο σύντροφος ζωής έχει πρόσφατα γεννήσει να δικαιούνται συνεχή περίοδο πλήρως αμειβόμενης και μη μεταβιβάσιμης άδειας πατρότητας διάρκειας τουλάχιστον δύο εβδομάδων, η οποία λαμβάνεται μετά τον τοκετό της συζύγου/συντρόφου τους εντός της περιόδου άδειας μητρότητας·τα κράτη μέλη που δεν έχουν ήδη εισαγάγει μη μεταβιβάσιμη πλήρως αμειβόμενη άδεια πατρότητας η οποία θα λαμβάνεται εντός της περιόδου άδειας μητρότητας σε υποχρεωτική βάση για συνεχή περίοδο διάρκειας τουλάχιστον δύο εβδομάδων μετά τον τοκετό της συζύγου/συντρόφου του εργαζόμενου, ενθαρρύνονται σοβαρά να το πράξουν με σκοπό να προωθήσουν την ίση συμμετοχή και των δύο γονέων στην εξισορρόπηση οικογενειακών δικαιωμάτων και ευθυνών·

2. Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι των οποίων ο σύντροφος ζωής έχει πρόσφατα γεννήσει δικαιούνται να λαμβάνουν ειδική άδεια που περιλαμβάνει το τμήμα της άδειας μητρότητας του οποίου δεν έγινε χρήση σε περίπτωση θανάτου ή σωματικής αδυναμίας της μητέρας.”
Συμμετείχαν 16 εκπρόσωποι από 12 Ευρωπαικά κράτη:
Name Organisation Function Country
1. Peter Tromp Vader Kennis Centrum (VKC) – Father Knowledge Centre Chair Netherlands
2. Rob Williams Fatherhood Institute Chief executive UK
3. Robert Whiston Men’s Aid Chair UK
4. Klaus Gerosa Váteraufbruch fur Kinder (VAfK) Boardmember Germany
5. Rüdiger Meyer-Spelbrink Váteraufbruch fur Kinder (VAfK) BGS – Chief executive Germany
6. Oliver Peter Hofmann Maennerpartei Chair Austria
7. Eleftherios Ayfantis Sygapa, Father’s and Men’s Dignity Boardmandated representative Greece
8. Heimir Hilmarsson Association of equal parenting Chair Iceland
9. Jan van Baelen Vaderkenniscentrum Vlaanderen Chair Belgium
10. Vincenzo Semeraro SOS Papa Belgique Boardmember Belgium
11. Attila Vida Elvált Apák Érdekvédelmi Egyesülete (EAÉE) – Association of Divorced Fathers Hungary (ADF) Boardmandated representative Hungary
12. Pedro Duffill Hobbs Federation UEFACC – Union Estatal de Federaciones Y Asociaciones por la Custodia Compartida Boardmandated representative Spain
13. Luis de Sousa Igualdade Parental Chair Portugal
14. Paulo Vieira Lisbon Report / Denuncia de Lisboa Chair Portugal
15. Alan Beirne Parental Equality Ireland (Men’s Support Groups of Ireland) Boardmember Ireland
16. Joseph Egan Parental Equality Ireland Chair Ireland
17. André Müller Verantwortungsvoll Erziehende Väter und Mutter (VeV) Vice-president Switzerland
To video:
http://www.greens-efa-service.org/webtv/index.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου